Přehled vín našeho vinařství

Přehled vín našeho vinařství
Tradiční odrůdy rodinného vinařství Janásovi

Chardonnay SUR LIE

Proces výroby SUR LIE, kdy se víno nechávalo ležet po určitou dobu na kvasničném sedimentu, byl znám již 200 let př.n.l. ve starověkém Římě. Kvasinky vínu dodají hlubokou chuť, aroma a dlouhou dochuť. Proto se vína vyráběná metodou SUR LIE vyznačují zvýšenou aromatickou komplexitou. Chardonnay zrálo na kvasnicích devět měsíců. Víno je vhodné k archivaci při skladování do 12°C.

Ryzlink rýnský

Žlutozelená barva, velmi decentní a éterická vůně s náznakem lipového květu, broskví, meruněk, ananasu. Minerální plnost přechází do pepřnaté kořenitosti láhvově zralého vína, které se vyznačuje elegancí díky zvýrazněné souhře mezi kyselinami a extraktivními látkami.

Sylvánské zelené

Kdysi nejrozšířenější odrůda na Moravě – přezdívaná Morávka,vytlačena nejnovějšími odrůdami. Víno s příjemnou kyselinkou. V kvalitních ročnících  u dozrálých přívlastkových vín nabývá na viskozitě a hladkosti, ovocné jemně angreštové chuti a vláčné harmonii. Hodí se ke každému jídlu. Případné krystalky vinného kamene jsouznámkou přírodního charakteru vína, vyrobeného přirozeným způsobem. Skladujte maximálně při teplotě 12°C.

Chardonnay

Jedno z nejjedinečnějších vín našeho vinařství. Výjimečný genetický materiál z padesát let staré vinice ve viniční trati Molvy, v kombinaci s těžkou jílovitou půdou podhůří Bílých Karpat, toto vše spolu s šetrným zpracováním vinohradníka a vinaře dodává Chardonnay jedinečnou harmonii chutí a vůní.

Rulandské šedé

V nejstarší viniční trati v Blatničce dozrává plné kořenité víno. Typická zlatožlutá barva, medově nasládlá vůně s jemným pomerančem. Harmonické, vláčné s utlumeným působením kyselin a s dlouho trvající dochutí.

Pálava

Vyrobena z hroznů mladé vinice trati Závaliska. Podává se podobně jako Tramín k silněji kořeněným jídlům, paštikám, ke sladkým úpravám masa a k jemným ovčím či kozím sýrům.

Rulandské modré

Víno je vyrobeno z hroznů mladé vinice v jílovité půdě (Karpatský flyš). V nejstarší viniční trati v Blatničce. Svěží vůně a chuť malin a černého rybízu.

Svatovavřinecké

Ve vůni je ovocité s typickým odrůdovým aroma, připomínajícím sušené švestky, višně nebo černý rybíz. Chuť je plná, příjemně natrpklá, drsnější, s ovocnými tóny, má výrazně odrůdový charakter a zajímavě strukturované třísloviny. Svatovavřinecké se velmi dobře hodí jako doprovod tmavého masa a sýrů s intenzivní chutí. Je dobrým doplňkem také ke kořeněnému vepřovému nebo ke zvěřině.

Odeslat článek známému   Vytisknout